Jak zabránit kažení potravin
Kažení uskladněných potravin je problém, který vás stojí peníze a který potkává i ty nejpečlivější a nejorganizovanější gastronomické provozy. Níže uvádíme několik tipů, jak můžete zredukovat znehodnocování potravin a tím i finanční ztráty:
1. Nekupujte více čerstvých potravin, než potřebujete. Můžete se vám stát, že je nestihnete spotřebovat a potraviny se zkazí. Kvalitní dodavatel vám čerstvé potraviny operativně dodá, když je budete potřebovat.
2. Zkontrolujte všechny potraviny při přejímání od dodavatele. I jedna zapomenutá nahnilá brambora může způsobit problém. Kontrolou při přejímce zabráníte kontaminování dalších potravin. Zároveň kontrolujte i data spotřeby a minimální trvanlivost.
3. Potraviny přehledně uskladněte a vyznačte na ně trvanlivost. Uskladněte potraviny podle data trvanlivosti nebo data dodávky a využívejte princip FIFO – první mějte po ruce ty potraviny, které máte na skladě nejdéle. Na zboží, kde trvanlivost není uvedena, ji zjistěte u svého dodavatele a vyznačte ji. Značte trvanlivost i na otevřená balení.
Zdroj obrázku:123rf.com
4. Uskladňujte potraviny při správných teplotách. Teploty skladování jsou uvedeny na obalech polotovarů a zmražených výrobků. Naleznete je také v prováděcích vyhláškách zákona 110/1997 Sb. Informace o skladování vám poskytne i dodavatel potravin.
Zároveň vám doporučujeme vyhazovat potraviny, když si nejste jisti jejich kvalitou. Přijdete o pár korun, ale nezpůsobíte svým zákazníkům zdravotní potíže.
Další články:
Jak zajistit bezpečnost potravin při výpadku elektřiny Okouzlete bramborami Hasselback návštěvníky své restaurace Získejte nové zákazníky pokrmy bez živočišných produktů 5 oblíbených valentýnských receptů: Když chcete lásku vyznat jídlem