Jak zajistit bezpečnost potravin při výpadku elektřiny
Jednou z našich priorit při zásobování je zajistit přepravu zboží tak, aby k vám dorazilo vždy čerstvé a bez poškození. Chceme poradit i vám, jak zajistit bezpečnost potravin ve vašem gastronomickém provozu. Jednou z nepříjemností, která vás může potkat a ohrožuje kvalitu potravin, je výpadek elektrického proudu. Buďte na ni připraveni.
Pro bezpečí vašich potravin doporučujeme:
- Mějte ledničky, chladicí boxy a mrazničky plné. Plná lednička či jiný chladící spotřebič udrží bezpečnou teplotu po dvakrát delší dobu než zařízení, které je zaplněno minimálně.
- Při výpadku zbytečně neotevírejte chladicí a mrazící zařízení. Zabráníte tím vniknutí tepla. Potřebujete-li nutně vařit, zvažte použití potravin, které nejsou umístěny v mrazících boxech a lednicích.
- Očekáváte-li dodávku mražených a chlazených potravin, kontaktujte svého dodavatele potravin a odložte závoz na dobu, kdy se obnoví přísun elektrické energie.
- V případě delšího výpadku zjistěte akumulační dobu svého zařízení. Akumulační doba určuje, jak dlouho lednička či mraznička uchová potraviny ve zmraženém stavu bez přísunu elektrické energie. Když se bude blížit ke konci, doporučujeme potraviny přesunout do jiného zařízení, popřípadě v zimě ven.
- Po ukončení výpadku zkontrolujte potraviny, zda nedošlo k jejich znehodnocení teplem nebo křížovou kontaminací.
Zde jsou informace o plánovaných odstávkách energie od PRE, EON, ČEZ.