5 oblíbených valentýnských receptů: Když chcete lásku vyznat jídlem
Láska a jídlo spolu souvisejí od nepaměti. Na Valentýna to platí dvojnásob! Proto vám tentokrát přinášíme jednoduché valentýnské recepty, které se u zákazníků lahůdkářských, pekařských, cukrářských výroben a gastronomických provozů těší skutečně velké oblibě. Připravit je můžete zvlášť, nebo rovnou jako velké valentýnské menu.
1. Recept: Valentýnský dort aneb úžasný čokoládový fondant
2.Recept: Valentýnkovy párky ve tvaru srdce
3. Recept: Snídaňový valentýnský toast
4.Recept: Gratinovaný hermelín, který hraje na city
5. Recept: Jednohubky s paprikášem a cibulkou v barvě lásky
1. Recept:Valentýnský dort aneb úžasný čokoládový fondant
Valentýnský moučník je klasika, která nikdy neomrzí. Troubu si dopředu předehřejte na 190 °C. Ve vodní lázni rozehřejte máslo s čokoládou a třtinovým cukrem. Poté nechte směs jemně vychladnout, přidejte vejce, mouku a opatrně zamíchejte.
Směs vložte do menších formiček (nejlépe na muffiny) a nechte v troubě 7–9 minut. Ale pozor! Musí se opéct pouze okraj dortíku, aby vnitřek zůstal stále tekutý. Valentýnský moučník vyndejte z formiček a nechte zhruba 4 minuty vychladnout. Na závěr ještě posypte moučkovým cukrem a sladký valentýnský dárek máte hotový.
Suroviny:
- hořká čokoláda
- máslo na pečení
- hladká mouka
- třtinový cukr
- vejce
- moučkový cukr
2. Recept: Valentýnkovy párky ve tvaru srdce
Párek rozkrojte podélně na dvě půlky tak, aby párek na jednom konci zůstal spojený v celek. Na druhém konci sepněte půlky párku párátky do tvaru srdce a dejte pozvolna opékat na pánev, kde již máte připravený rozpálený olej.
Jakmile budete mít srdíčko z párků z jedné strany osmahnuté, otočte ho opatrně na druhou stranu a doprostřed rozklepněte vejce, samozřejmě nejlépe tak, aby vám žloutek zůstal v celku. Vejce osolte, opepřete a smažte do té doby, než vejce ztuhne. Jídlo můžete podávat se zeleninou.
Suroviny:
3. Recept: Snídaňový valentýnský toast
Mnoho lidí touží své druhé polovičce udělat na Valentýna radost hned po ránu. V tuto denní dobu je velmi chutným valentýnským dárkem snídaňový valentýnský toast.
Dejte si na prkénko plátek chleba a z jeho středu vykrojte nožem srdce. Plátek chleba následně vložte na suchou rozpálenou pánev a opečte pouze z jedné strany. Vykrojenou část ve tvaru srdce opečte také.
Do vyříznutého srdcového tvaru chleba následně rozklepněte vejce a smažte ho, dokud neztuhne. Pak už toast stačí jen opatrně sundat z pánve, osolit, opepřit, přiložit k němu i vykrojenou část srdce a máte hotovo.
4. Recept: Gratinovaný hermelín, který hraje na city
Hermelín okořeníme podle potřeby a dáme péci do trouby. Do misky nastrouháme křen a smícháme s nakládanými brusinkami a trochou tatarské omáčky.
Sýr z trouby vyndáme cca po 20 minutách a rozkrojíme do ¾. Vedle na talíř přidáme marinovanou zeleninu, na jednu stranu hermelínu brusinkový křen a na druhou tatarskou omáčku. Sýr se podává vždy čerstvě rozpečený. Bon appétit!
Suroviny:
- hermelín
- tatarská omáčka
- brusinky
- křen
- marinovaná zelenina podle chuti (mrkev, cibule, okurka)
5. Recept: Jednohubky s paprikášem a cibulkou v barvě lásky
Z plátků chleba odkrojte kůrku a rozkrájejte ho na čtvrtky. Stejně tak rozčtvrťte i paprikový salám. Salám na jednohubky hezky naaranžujte. Do jejich středu přidejte noček majonézy a na ni kaparu a několik kostiček cibule v červené barvě lásky. Chutný výsledek stojí rozhodně za to.
Suroviny:
- plátky černého celozrnného chleba
- kolečka paprikového salámu
- kapary
- majonéza
- červená cibule
Dodáme suroviny pro naše partnerské restaurace v Praze, které připravují valentýnské menu.
Den svátku svatého Valentýn najdete v kalendáři pod datem 14. února. Nezapomeňte také na květinu.
zdroj foto: dollarphotoclub.com